×

Textbook Solutions

Chapter 8 : Reach for the Top

Find your question with exercise:

Q1.   Why was the ‘holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings surprised? (1)

Answer: The ‘holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings was surprised because her grandmother sought blessings for a daughter. In this society most of the people ask the seers to bless for a son.

Q2.   Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable.

Answer: She used to wear shorts and not the traditional dresses meant for girls.

Q3.   Why was Santosh sent to the local school?

Answer: She was sent to the local school in line with the prevailing custom in the family.

Q4.   When did she leave home for Delhi, and why?

Answer: She left home for Delhi to get proper education. She was sixteen at that time.

Q5.   Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought into light by this incident?

Answer: Her parents got ready because she informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees.

Q1.   How did Santosh begin to climb mountains?

Answer: She wished to climb mountains when she watched villagers from her room, going up the hill and suddenly vanishing after a while. One day, she decided to check it out herself. She found nobody except a few mountaineers. Later she saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Then she began climb mountains every year.

Q2.   What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates?

Answer: Santosh Yadav provided special care to a climber who lay dying at the south pole in 1992 Everest Mission. She saved Mohan Singh, who would have lost his life had she not shared her oxygen with him.

Q3.   What shows her concern for the environment?

Answer: Santosh was really concerned for the environment. She collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas.

Q4.   How does she describe her feelings at the summit of the Everest?

Answer: She said that it took some time for the enormity of the moment to sink in. She was delighted at this moment and proudly unfurled the Indian tricolour.

Q5.   Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt. Everest. What were the reasons for this?

Answer: She is the youngest woman who scaled the Everest. She is the only woman who climbed the Everest twice.

Q1.   Grandfather told me about the old days. All books were printed on paper then.

Answer: Grandfather told me about the old days when all books were printed on paper.

Q2.   What do you do after you finish the book? Perhaps you just throw it away.

Answer: Perhaps you just throw the book away after reading it.

Q3.   He gave the little girl an apple. He took the computer apart.

Answer: After giving the little girl an apple, he took the computer apart.

Q4.   You have nothing. That makes you very determined.

Answer: You have nothing which makes you very determined.

Q5.   I never thought of quitting. I knew what I wanted.

Answer: I never thought of quitting as I knew what I wanted.

Q1.   Identify the two parts in the sentences below by underlining the part that gives us the information in brackets, as shown above.
1.Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. (Contrasts her dress with that of others.)

Answer: Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts.

Q2.   She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. (Tells us what happened after the first action.)

Answer: She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.

Q3.   She decided to fight the system when the right moment arrived. (Tells us when she was going to fight the system?)

Answer: She decided to fight the system when the right moment arrived.

Q4.   Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States. (Tells us when Maria was sent to the US?)

Answer: Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States.

Q1.   Read the passage once. Then close your books. Your teacher will dictate the story to you. Write it down with the correct punctuation and paragraphing.

The Raincoat
After four years of drought in a small town in the Northeast, the Vicar gathered everyone together for a pilgrimage to the mountain, where they would pray together and ask for the rain to return.

The priest noticed a boy in the group wearing a raincoat.

“Have you gone mad ?” he asked. “It hasn’t rained in this region for five years, the heat will kill you climbing the mountain.”

“I have a cold, father. If we are going to ask God for rain, can you imagine the way back from the mountain ? It’s going to be such a downpour that I need to be prepared.”

At that moment a great crash was heard in the sky and the first drops began to fall. A boy’s faith was enough to bring about a miracle that not even those most prepared truly believed in.

(translated by James Mulholland)

Answer: Do it yourself.

Q1.   Imagine that you are Santosh Yadav, or Maria Sharapova. You have been invited to speak at an All India Girls’ Athletic Meet, as chief guest. Prepare a short speech to motivate the girls to think and dream big and make an effort to fulfil their dreams, not allowing difficulties or defeat to discourage them. Thefollowing words and phrases may help you.

- Self confident/confidence/sure of yourself
- self assured/assurance/belief in yourself
- morale/boost morale/raise morale
- giving somebody a boost/fillip/lift
- demoralising/unsure of yourself/insecure/ lack confidence

Answer: Good Morning Everybody !
I am glad to see all the participants at this platform. Your life solely depends on the sincere efforts you are ready to make. Your indomitable faith in your potential, strong determination and hard work can help you in bringing laurels to your family, nation and yourself. One must not lose confidence while trying to achieve a challenging task. Those who devote themselves completely to their goals and are self-confident attain considerable success within a short span of time. Their achievements boost their morale and become a source of fascination to others. My advice to you is to maintain the spirit of sportsmanship and do miracles in whatever field you are.
Thanks